Τι κάνεις όταν τρακάρεις & τι όχι!

2020-03-24

Κανένας οδηγός δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε τροχαίο, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να σας διασφαλίσει πως δεν θα ζήσετε μια τέτοια, δυσάρεστη εμπειρία.

Συνεπώς είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Η πρώτη σας κίνηση είναι να ελέγξετε, άμεσα, για το αν υπάρχουν τραυματίες από τη σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες.


Κάλεσε τη Φροντίδα Ατυχήματος!

Πρόκειται για μια ενέργεια που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να γίνουν άμεσα οι ενέργειες καταγραφής της δήλωσης ατυχήματος και μεταφορά του οχήματος στο συνεργείο της επιλογής σας, εφόσον εξαιτίας της σύγκρουσης το όχημά σας δεν μπορεί να μετακινηθεί. Το τηλέφωνο της (προαιρετικής) κάλυψης Φροντίδας Ατυχήματος μπορείτε να το βρείτε εύκολα καθώς αναγράφεται σε εμφανές σημείο στο ασφαλιστήριο του οχήματός σας. 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Σε περίπτωση διαφωνίας ή ανασφάλιστο όχημα

Αν υπάρχει διαφωνία για τις συνθήκες του ατυχήματος ή και τραυματισμός, ή εφόσον το άλλο εμπλεκόμενο όχημα είναι ανασφάλιστο καλέστε την τροχαία οπωσδήποτε, ούτως ώστε να γίνει καταγραφή του συμβάντος και καταγραφή υπαιτιότητας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ισχύει η κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα.

Στην περίπτωση τώρα που για κάποιους έκτακτους λόγους δεν μπορούμε να κάνουμε τα παραπάνω, τότε μέσω του κινητού μας μπορούμε να φωτογραφίσουμε τις ζημιές και στα δύο αυτοκίνητα, να βγάλουμε επίσης φωτογραφίες από τις άδειες κυκλοφορίας και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και παράλληλα να ανταλλάξουμε στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο κ.λπ.) με τον έτερο εμπλεκόμενο οδηγό. Στην συνέχεια και όσο πιο άμεσα μπορούμε, κάνουμε την δήλωση στην ασφαλιστική.

Ωστόσο, η περίπτωση αυτή έχει αρκετό ρίσκο

Σενάριο1ο: Το έτερο εμπλεκόμενο όχημα/οδηγός φεύγει από το συμβάν

Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση: Μετά τη μικροσύγκρουση ο οδηγός του άλλου οχήματος σηκώνεται και φεύγει, αφήνοντάς μας στα κρύα του λουτρού. Και εδώ, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις που θα μας βοηθήσουν να βρούμε το δίκιο μας. Θα πρέπει λοιπόν να καταγράψουμε όσα περισσότερα στοιχεία είναι δυνατόν από το άλλο όχημα (πινακίδα κυκλοφορίας, μάρκα/μοντέλο, χρώμα), ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξουν και τυχόν μάρτυρες από το συμβάν.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια είναι να καλέσουμε επί τόπου την τροχαία για να καταγράψει το συμβάν και να πάρει καταθέσεις από τους μάρτυρες, ενώ κάνουμε την δήλωση στην ασφαλιστική μας.

Προσοχή: Εάν δεν προλάβουμε να πάρουμε την πινακίδα του άλλου οχήματος, τότε όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα δυσκολεύουν...

Σενάριο2ο: Το όχημα με το οποίο τρακάραμε είναι ανασφάλιστο

Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική η επίσημη καταγραφή του συμβάντος από την τροχαία (και φυσικά και από την ασφαλιστική), ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια η κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα που υπάρχει πλέον σχεδόν σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης του αυτοκινήτου και φροντίζει για την αποζημίωσή μας. Παράλληλα, η τροχαία θα πάρει τις πινακίδες του άλλου αυτοκινήτου και θα φροντίσει να επιβάλλει στον οδηγό και το σχετικό πρόστιμο. Σε περίπτωση που η υπαιτιότητα είναι δική μας, και πάλι απαιτείται τουλάχιστον η επί τόπου δήλωση-καταγραφή από την ασφαλιστική.


Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε καμία περίπτωση


Εκτός όλων των παραπάνω, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση, όσο δυσάρεστη και γεμάτη ένταση κι αν είναι η κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος αλλά και μετά από αυτό.

Δεν φεύγεις ΠΟΤΕ από το σημείο του ατυχήματος!

 Για τους περισσότερους, είναι κάτι το αυτονόητο το οποίο δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει, ιδίως όταν προκαλούνται μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Ότι και να έχει συμβεί, θα πρέπει να παραμείνεις στο σημείο του ατυχήματος και να ακολουθήσεις τις διαδικασίες που προβλέπονται.

ΔΕΝ χάνεις την ψυχραιμία σου

Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο είναι, σίγουρα, μια τραυματική εμπειρία, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με απόλυτη ψυχραιμία και συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους. Η ένταση δεν βοηθά σε τίποτα, αντιθέτως, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

ΔΕΝ φέρεσαι άσχημα στον άλλο οδηγό

Ακόμα και σε περίπτωση που δεν φταις σε τίποτα, το αυτοκίνητό σου είναι ολοκαίνουργιο ή ισχύει οτιδήποτε άλλο που μπορεί να προκαλέσει τον εκνευρισμό σου, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι ο άλλος οδηγός νιώθει εξίσου άσχημα με εσένα ή και ακόμα χειρότερα, αν προκάλεσε εκείνος το ατύχημα.


ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ.ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ